•1. Zabíjačková kapustnica
Mnohí na ňu nedajú dopustiť. Jej špecifiká chuť je v tom, že sa na jej prípravu používa ovar (vývar, ktorý sa získa pri varení vnútorností na zabíjačke )a varí sa priamo počas zabíjačky. Také chute sa nedajú namiešať iným spôsobom. Keby Ste si nakúpili všetky vnútornosti podľa zoznamu a varili ich doma, chuť sa nedostaví. Možno tie chute v ovare ladia preto tak fantasticky, že sú z jedného prasaťa. Tej kapustnici by asi inak chýbala atmosféra autentickosti.
•2. Korheľská kapustnica
Predstavuje záchranu. Priznajte sa, koľkokrát Ste na zábave, plese, svadbe na ňu čakali. Boli Ste hladný, posledný pohárik Vám nesadol alebo Ste potrebovali naštartovať metabolizmus a dodať energiu. Správna korheľská kapustnica má byť hustá, pekelne pálivá a aspoň u mňa horúca. Okrem jej nočnej konzumácie je jej nezastupiteľné miesto ráno po akciách typu ples, svadba ....
Jej nespornou výhodou oproti zabíjačkovej, vianočnej a kotlíkovej kapustnici je to, že si na nej možno pochutnať aj v niekoľkých dobrých podnikoch na Slovensku.
•3. Vianočná kapustnica
Má atmosféru. U nás je zvykom robiť vianočnú kapustnicu nakyslo ( so smotanou bez mäsa a klobásky). Manželka tvrdí, že keď navarí rovnakým spôsobom takúto kapustnicu cez rok tak má inú chuť ako vianočná. Možno to bude atmosférou Vianoc alebo prechodom arómy ihličia (iný ako živý stromček pri takejto kapustnici neznesiem ) do samotnej kapustnice.
•4. Kotlíková kapustnica
Pravdupovediac neviem koľko ľudí ju varí. Ja som nechcel kapustnicu diskriminovať voči gulášu a tak som ju párkrát varil na dvore. Spravil som si z toho celodenné zamestnanie. Chutí fantasticky. Je chuťou podobná korheľskej, len čaro jej dodáva čmud, ktorý olizoval kotlík počas varenia.
•5. Kapustnice na všetky spôsoby. Aj keď nespĺňajú moje kritéria kapustnice (možno ich nazvať kapustovými polievkami )zaraďujem ich sem z dôvodu, že časť populácie si jednu z nich spojila s elixírom chudnutia. Predpokladám, že väčšinou neúspešne. Ticho priznávam, že som tú „kapustnicu" na chudnutie pred rokmi vyskúšal. Lyžičku. Stačilo, radšej budem behať.
Obľúbenosť kapustnice spočíva v tom, že môže byť dobrá na rôzne spôsoby (priznávam túto vlastnosť má aj guláš). Jej výhodou je však skutočnosť, že ju nikto nevarí pred voľbami (aspoň dúfam), čím získava v boji s guľášom jednoznačne výhodu. (Ono aj ten najlepší guláš je nechutný, keď počúvate politikov). Aj keď priznávam, že s gurmánskym guľášom má ten predvolebný málo spoločného. Dokonca, keby mal právneho zástupcu určite by to na súde vyhral za poškodzovanie dobrej povesti.
Čo nesmie chýbať žiadnej kapustnici ?
Kapustnica musí mať dušu kuchára. Musí byť pikantná na jazyku, aby naštartovala receptory. Musia v nej byť hríbiky a more cesnaku. Má mať hustotu blížiacu sa k perkeltu, kde na jedno nabratie sa do naberačky dostane kúsok údeného kolienka, kúsok klobásky a hríbik. Nesmú v nej byť zemiaky. V správne namiešanej kapustnici by mali suroviny spolu vytvárať orchester vôní a chutí a zároveň byť pastvou pre oči.
Ruku na srdce. Ozaj nemáte radi kapustnicu ?
P.S. : Tak čo guľášmajstri ? Presvedčíte ma o lepšom uplatnení guláša ?
P.S.1 : Neznášam, keď si v podniku objednám Korheľskú kapustnicu a prinesú kapustovú polievku s párkom alebo špekačkou. Vtedy by som vraždil aj ja, nehovoriac o mojom kapustnicovo rozmaznanom jazyku.
P.S.2: Neprišiel som na to ako správne nazvať majstrov varenia dobrej kapustnice. Napriek tomu im vzdávam poctu.